Savaş ve göçmenlik çocukların hayatını derinden etkiliyor. Medyaya yansıyanlar haricinde, göçmen çocukların ruh hâllerinden bahsetmek neredeyse kimsenin aklına gelmiyor. Hâlbuki orada ciddi bir sorun var.

Karton Kutu, ailesiyle huzurlu bir yaşam süren küçük bir çocuğun, savaşla beraber altüst olan hayatını anlatıyor. Başta babasının eve getirdiği karton kutu, bir süre onun boyalarıyla süslediği, içinde türlü oyunlar oynadığı bir oyuncak, kedisiyle içinde zaman geçirdiği minik bir ev oluyor. Ama karton kutunun da anlamı bir gecede değişiyor. Artık o, kahramanımızın, bombalardan, gürültüden ve yıkımdan kaçıp içine saklandığı bir sığınak…

 

“Değişmiş her şey ama her şey, kelimeler bile…”

Kitabımızın sonu biraz umut verse de biliyoruz ki savaştan etkilenen çocukların hayatı bir daha aynı olamayacak, sırf savaştan kaçarak göçmeleri, bir anda dilini bilmedikleri bir ülkeye yerleşmeleri bile büyük bir travma sebebiyken ailesini, yerini, yurdunu kaybeden çocuklar için bir şeyler yapmalıyız. Bir kitap bunu sağlamasa bile insanın gerçeklerle yüzleşmesine yardımcı olabilir.

Karton Kutu aslında 44 ödüle layık görülen The Box isimli animasyonun kitabı. Merve Çirişoğlu Çotur; yönetmen, yapımcı ve aynı zamanda bir eğitimci. Karton Kutu ise tüm bu becerilerini harmanladığı bir çalışma. Çoğumuzun göz ardı etmek istediği mülteci çocuk meselesini, çocuk bakış açısını muhafaza ederek gerçekçi bir şekilde anlatıyor. Çatışmaların arasında kalan, evlerini, her şeylerini ve en önemlisi ailelerini kaybeden çocukların çaresizliğini anlatan, okuyanın boğazında bir yumru bıraktığı gibi aynı zamanda bu konudaki duyarlılığını geliştiren bir kitap. Mülteci çocukların dünyasına az çok kafa yormak isteyen herkese öneririm.

 

 

Esra Karadoğan

Karton Kutu

Merve Çirişoğlu Çotur

8 yaş üzeri

40 sayfa